Díjazás harmadik személytől – a hálapénz megítélése az egészségügyben

2021. May 19. 14:00
nincs helyszín megadva
A rendezvényről

A Munkajogi Szakág szervezésében: 

HÉT HÉTEN ÁT – HATSZOR JOGLINE

Továbbképzés-sorozat a hivatásunkhoz szükséges aktuális tudáshoz – ügyvédi, jogtanácsosi kreditpontokért 

MUNKAJOG – BÜNTETŐJOG – SZOCIÁLIS JOG

 

A képzési sorozat második előadása: Díjazás harmadik személytől – a hálapénz megítélése az egészségügyben.

Május 19. szerda 14-től 16 óráig.

Előadó: Prof. Dr. Gellér Balázs, tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE Büntetőjogi Tanszék), ügyvéd (Gellér és Bárányos Ügyvédi Iroda)

Tematika: 

Az egészségügyi dolgozóknak juttatott hálapénz kérdése évtizedek óta témája a jogász társadalomnak, és nemcsak a büntetőjogászoknak, hanem egyéb jogágak képviselőinek is – így például a munkajogászoknak is. Az előadás a büntetőjog általi pönalizáció kérdéseiről szól, amelynek a megítélése sok fordulatot vett az évek során.  2013-ig az előzetesen nem kért, ígért, és utólag elfogadott hálapénz bűncselekményt nem valósított meg. Ezt követően szigorodtak ugyan a szabályok, de a Kúria 2015-ben kimondta, hogy az egészségügyi szolgáltatást követően, önként nyújtott hálapénz elfogadása, amennyiben kötelezettségszegést nem valósít meg, nem bűncselekmény. 2020 októberében azonban gyökeres változások történtek, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény elfogadásával. A jogalkotó teljes szigort hirdetett: az egészségügyi szolgáltatás nyújtása alatt vagy azt követően 5500 Ft-nál nagyobb értékű pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem lehet kérni vagy elfogadni. Az előadás kitér a tágabb összefüggésekre és néhány konkrét példával érzékelteti ezt a sokakat foglalkoztató témát.

Az előadáson történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet 2021. május 18-án 16 óráig - a szabad helyek függvényében - van lehetőség megtenni.

A kétórás képzésen történő részvételért 2 kreditpont írható jóvá.

 

Személyes adatait az egyleti  tagsági jogok gyakorlása, kommunikáció, illetőleg egyleti rendezvényeken, képzéseken történő részvételek érdekében, az Egylet alapszabálya, vagy az Ön hozzájárulása alapján, illetve képzések esetén az akkreditáló szervezet előírásainak megfelelően kezeljük. Azokat reklám céljára nem használjuk, nem hozzuk nyilvánosságra és másoknak sem adjuk át.