Az alkotmányjogi panasz és a bírói kezdeményezés a gyakorló ügyvéd szemszögéből

Az első Magyar Jogi Könyvszalon szakmai programja
2021. September 18. 12:15
nincs helyszín megadva
A rendezvényről

Az alkotmányjogi panasz és a bírói kezdeményezés a gyakorló ügyvéd szemszögéből
Az első Magyar Jogi Könyvszalon szakmai programja

1)    30 perces előadás Dr. Sulyok Tamás PhD, az Alkotmánybíróság elnöke
A bírósági ítélettel szembeni Alkotmánybírósághoz fordulás eszközei és metodikája, az indokolt döntéshez való jog

Sulyok Tamás előadásában részletes gyakorlati tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, miképp kell sikeres alkotmányjogi panaszbeadványt készíteni. Továbbá elemzi azon feltételeket, amelyek egy megalapozott bírói kezdeményezésnél elengedhetetlenek. Mindkét esetben konkrét, a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatából vett példákat elemez. Előadása kiemelten hasznos gyakorló ügyvédek, bírák és joghallgatók számára egyaránt.

2)    30 perces pódiumbeszélgetés Csink Lóránt (szerk.): Alapjogi kommentár az alkotmánybírósági gyakorlat alapján c. kötetről 

Az alkotmányjogról gyakran az a kép alakul ki, hogy absztrakt, elefántcsonttoronyban űzött tudomány, holott egyre hangsúlyosabb szerepet kap a mindennapi jogászi érvelésben. Az Alapjogi kommentár megjelenése apropóján Czine Ágnes alkotmánybíró beszélget a kötet szerkesztőjével, Csink Lóránt egyetemi docenssel arról, hogy miért fontos az alapjogi érvelés ügyvédek, bírók, közigazgatási szakemberek számára, és hogy az Alkotmánybíróság miképp tud hozzájárulni az alapjogok gyakorlati érvényesüléséhez.

Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet  - a szabad helyek függvényében - 2021.09.17-én 16 óráig van lehetőség megtenni.

A részvételi létszám a terem befogadóképessége miatt 100 főben korlátozott.

Az Első Magyar Jogi Könyvszalon helyszíne: Károlyi-Csekonics Palota, 1088 Budapest, Reviczky utca 6.